Skip to main content

Original Cake IOI City Mall Putrajaya

Hi uols!

Sebut jer Original Cake, mesti orang dah tau, kek ni memang gebu tahap maksimum! Bagi sis Original Cake ni berjaya buat kek yg gebu dia lain dr yang lain.. For sure susah utk ditiru.. Kalau ada pun, takkan jd gebu mcm kek ni tau. Tengok dalam gambar je buat air liur meleleh!

So sis pun menjejakkan kaki ke IOI City Mall Putrajaya which dekat je ngan rumah. Branch ni baru je bukak, sebelom ni ada kat Sunway Velocity Mall jer. Sampai IOI, terus mencari kat mane ler kek viral yg disebut2 ni.. Original Cake ni kat tingkat bawah, sama level ngan restoren2 mcm Manhattan Fish Market, NY Steak Shack & etc.. Kiosk dia kecik jer, bersebelahan Uncle Tetsu's Cheesecake. Sebut pasal Uncle Tetsu, sis dah cuba, nanti sis citer kat post lain k!

Okay so sampai je kat situ, fuhhh tengok line beratur punye laa panjang. Masa tu dah give up hmmm. Malas lak nak tunggu. Tp servis dia cam cepat je, so my hubby sruh tunggu. Saiz kek tu memang besar lepas kuar dr oven, pastu dia akan potong kecik2, siap guna pembaris tau utk ukur. Mungkin sebab nak tarik customer & nak entertain mereka yg menunggu ni, deorg potong kek yg dah siap dibakar depan kite tau. Suke tengok kek tu jiggle & gebuu yg amattt! Syok je tengok! Hehe..




Tadaa... Sis beli yang Cheese! Ada 3 flavor, Original, Cheese & Chocolate. Sis hantu cheese, so mestilah grab yg ni. Deorg letak hirisan Cheddar cheese kat tengah2 kek. Kek dia agak tawar, so bila gabung ngan cheese yang masin2 tu, I think its perfect. Ditambah ngan kegebuan dia, rasa cam makan awan! My sister pun cakap,"kau pernah makan awan ke?" Haha! Yang chocolate pun sis dah cuba.. Agak pahit tp mungkin deorg guna choc yg berkualiti.. Bagi sis, so-so... Sedap lg Uncle Tetsu's..ehhh. Hehe. Tp my hubby lebih prefer Original Cake. Oklah taste masing2.


Tu diaa cheese meleleh kat tengah2 kek. Actually trip sis ke Original Cake ni masa dia baru je bukak kat IOI. And recently sis gi lagi kat IOI, lalu kat kiosk Original Cake, dah tak ramai yg beratur nak beli.. So korang2 yg baru nak rasa, boleh le pegi tanpa bersesak-sesak lagi k! And deorg baru je dapat sijil pengiktirafan halal dr JAKIM. Jadi boleh makan tanpa was2!

Oklah setakat ni jer nukilan siss. Jangan lupe cuba tau! Daaa.....


Comments

Popular posts from this blog

GARLIC PARSLEY POTATOES dan lain-lain~Hidangan sampingan sihat, mudah & menyelerakan!

Hai semua! Sis tercari-cari mane laa gambar hidangan sampingan atau side dishes untuk Roasted Chicken ala-ala Kenny Rogers dalam fon sis ni! (Untuk resepi Roasted Chicken boleh klik di  SINI ) Skrol punye skrol gambar, haaa dah jumpa pun.. So sis mula la menaip entry ni. Hoho. Firstly, nii dia, GARLIC PARSLEY POTATOES! Kentang lembut dan rasa lemak butter yang enak, menjadikan ia hidangan sampingan kegemaran sis! Jom check out resepi. GARLIC PARSLEY POTATOES Bahan-bahan: - 4 biji kentang (saiz besar), potong wedges - Dried parsley/daun parsley segar, kalau guna yang segar, potong halus - 100gm butter - Garlic powder/serbuk bawang putih - Secubit garam Cara-cara: 1) Rebus kentang sehingga masak. Jangan terlalu lama sampai lembik tau. Cara nak tau kentang dah masak, cucuk dengan garfu, kalau senang nak tanggalkan, maknanya di dalam nya dah masak sempurna. Tos & ketepikan. 2) Dalam saucepan, cairkan butter. Bila dah cair, tutup api. Masukkan garlic powder secuku

Llao llao Frozen Yogurt Sumpah Sedappp Gerenti repeat!

Hai readers, happy 2019! Dah lama tak bersiaran, sebelum taip entry ni sis duk sapu-sapu habuk kat blog sikit. Haha. Maklum la sis sibuk dengan business... Alhamdulillah. Sis dah lama tengok orang beratur panjang depan kaunter llao llao ni. Tapi baru-baru ni je sis mula try. Rupanya sedapp hoiii. Patut ler ramai bebenor beratur. Lagi satu, sebutan llao llao ni memang berbeza daripada ejaan. Ejaan llao llao tapi cara nak sebut, yau yau. Sebelum ni hati tak terpanggil pun nak cuba, tapi masa sis jalan-jalan kat Eco Ardence Setia Alam, tetiba je llao llao ni memanggil-manggil, ditambah plak ngan cuaca panas masa tu, who can say no to a cold treat??? Nak dijadikan cerita, sebab tak biasa, sis pun fikir camne nak order ni. Ooh rupanya dah ada menu board, siap ngan harga. Ingatkan cam frozen yogurt Tutti Frutti yg kena timbang tu. Yang ni lagi senang nak order. Kat bawah ni sis sertakan menu dia. Sis pun usha-usha menu dia. Dan tertarik nak cuba yang paling mahal, SANUM. Kui.. K

King Oyster Mushroom masak Blackpepper~sungguh menyelerakan!

Hi lovelies! Fungus! It sounds hideous, tapi sis suka fungus!!! Dalam ertikata lain, mushroom/cendawan... Hihi. Kali ni sis nak share satu resepi menarik, yang sis olah sendiri menggunakan 'King Oyster Mushroom'. Mushroom ni agak besar drp typical mushroom, lebih tebal, 'meaty' dan kalau anda vegetarian, mushroom ni sangat sesuai sebagai pengganti ayam atau daging! Sis rasa tofu telur sgt sesuai utk incorporate dalam hidangan ni. Ala-ala chinese style gitew! Tadaa... Kuah yg pekat, rasa pedas, manis dan savory, ditambah rasa lembut tofu telur yg mengasyikkan! Chewah! Jom check out resepinya! KING OYSTER MUSHROOM MASAK BLACKPEPPER Bahan-bahan: -King oyster mushroom(1 paket, hiris panjang) -Tofu telur(1 tiub) -3 ulas bawang putih(dimayang) -2 sudu besar(sb) sos tiram -3 sb kicap manis -1 sb sos cili -Serbuk lada hitam(sukatan ikut citarasa) -1 sb tepung jangung, dibancuh sedikit air supaya larut Cara-cara: -Potong tofu telur & goreng seketika. Ket