Hi lovelies!
Fungus! It sounds hideous, tapi sis suka fungus!!! Dalam ertikata lain, mushroom/cendawan... Hihi. Kali ni sis nak share satu resepi menarik, yang sis olah sendiri menggunakan 'King Oyster Mushroom'. Mushroom ni agak besar drp typical mushroom, lebih tebal, 'meaty' dan kalau anda vegetarian, mushroom ni sangat sesuai sebagai pengganti ayam atau daging! Sis rasa tofu telur sgt sesuai utk incorporate dalam hidangan ni. Ala-ala chinese style gitew!
Tadaa... Kuah yg pekat, rasa pedas, manis dan savory, ditambah rasa lembut tofu telur yg mengasyikkan! Chewah! Jom check out resepinya!
KING OYSTER MUSHROOM MASAK BLACKPEPPER
Bahan-bahan:
-King oyster mushroom(1 paket, hiris panjang)
-Tofu telur(1 tiub)
-3 ulas bawang putih(dimayang)
-2 sudu besar(sb) sos tiram
-3 sb kicap manis
-1 sb sos cili
-Serbuk lada hitam(sukatan ikut citarasa)
-1 sb tepung jangung, dibancuh sedikit air supaya larut
Cara-cara:
-Potong tofu telur & goreng seketika. Ketepikan.
-Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan sos tiram, kicap manis, sos cili dan lada hitam. Kacau hingga sebati. Masukkan sedikit air.
-Masukkan king oyster mushroom & tofu telur. Kacau kejap. Kacau lembut jer tau, xbagi tofu pecah.
-Masukkan tepung jagung yg dah dibancuh ngan air tu. Kuah akan jadi sedikit likat. Kacau hingga sebati. Perasa ngan garam/gula. Siap!
Sedap makan ngan nasi panas-panas! Cukup sekadar goreng telur je untuk tambahan lauk. Selamat mencuba uols!
Fungus! It sounds hideous, tapi sis suka fungus!!! Dalam ertikata lain, mushroom/cendawan... Hihi. Kali ni sis nak share satu resepi menarik, yang sis olah sendiri menggunakan 'King Oyster Mushroom'. Mushroom ni agak besar drp typical mushroom, lebih tebal, 'meaty' dan kalau anda vegetarian, mushroom ni sangat sesuai sebagai pengganti ayam atau daging! Sis rasa tofu telur sgt sesuai utk incorporate dalam hidangan ni. Ala-ala chinese style gitew!
Tadaa... Kuah yg pekat, rasa pedas, manis dan savory, ditambah rasa lembut tofu telur yg mengasyikkan! Chewah! Jom check out resepinya!
KING OYSTER MUSHROOM MASAK BLACKPEPPER
Bahan-bahan:
-King oyster mushroom(1 paket, hiris panjang)
-Tofu telur(1 tiub)
-3 ulas bawang putih(dimayang)
-2 sudu besar(sb) sos tiram
-3 sb kicap manis
-1 sb sos cili
-Serbuk lada hitam(sukatan ikut citarasa)
-1 sb tepung jangung, dibancuh sedikit air supaya larut
Cara-cara:
-Potong tofu telur & goreng seketika. Ketepikan.
-Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan sos tiram, kicap manis, sos cili dan lada hitam. Kacau hingga sebati. Masukkan sedikit air.
-Masukkan king oyster mushroom & tofu telur. Kacau kejap. Kacau lembut jer tau, xbagi tofu pecah.
-Masukkan tepung jagung yg dah dibancuh ngan air tu. Kuah akan jadi sedikit likat. Kacau hingga sebati. Perasa ngan garam/gula. Siap!
Sedap makan ngan nasi panas-panas! Cukup sekadar goreng telur je untuk tambahan lauk. Selamat mencuba uols!
Sedapnyerrr....my favourite cendawan
ReplyDeleteMemang sedap... Sama la kiter.. Suke cendawan.. Hihi. Nnt blh la cuba resepi ni ok!
DeleteSedapnyerrr....my favourite cendawan
ReplyDelete