Skip to main content

Makan di K'Fry Urban Korean yg Viral, Heaven Gilerrr!~

Hai readers! Berjumpa lagi kita di entry yang latest ini ;)

Baru-baru ni tengah syok sis skrol fb,tetiba ternampak satu restoran Korean ni kat newsfeed sis. Tengok gambar makanan cam menarik, especially jus buah yang disertakan dgn Barbican(sparkling soda), served dalam gelas besar. Woww! Satu kelainan ni! Haaa nak tau camne? Gambar kt bawah, so bare with me k! Tengok lokasi, kt IOI City Mall Putrajaya jerr.. Dekat ngan umah. Haish... Macam kena pegi ni!

K'Fry Urban Korean Restaurant. Hah nama restoran pun dah ada ayat 'urban', so mestila makanan lain dari yang lain. Diorang modernkan sikit korean food, termasuk deco! Cantik & selesa, ada indoor & outdoor seating. Masa kitorang pegi tu memang full house. Gi da kul 9 mlm kott. Nampak tak betapa viralnye restoren ni?! Hehe. Tp tunggu diorang seating tak lama, dalam 5 minit.

So lepas dapat menu kitorang order le yang mana berkenan di hati. Sis & the gang tak familiar sangat ngan makanan Korea ni, tapi senang je nak pilih sebab menu dia disertakan gambar satu-satu. This is what I love about this restaurant. So senang la kitorang pilih nak makan ape. Tengok gambar je, order yang mana nampak sedap, & tanya waitress sikit-sikit. Hihihi... Waitress sangat knowledgeble, dia bagitau mana food yang pedas & tak, & describe jenis makanan tu. Kitorang order banyak gak, semua yang waitress recommend. Nak tau ape kitorang order?! Skrol bawah tau. Dalam 15 minit, makanan pun sampai...


Haa yang ni sampai duluu.. K'Fry Yangnyeom Chicken (RM28.90). Sis tak reti nak sebut. Kikiki... All I can say is, SEDAP WEY!!! Seriousss! Pedas & manis, crispy kat luar, juicy kat dalam! Sis bagi thumbs up!!! Bagi sis tak terlalu pedas. Pedas Korean food ni lain ngan pedas masakan melayu kan. Gitew. Tapi sis memang suka ayam ni! Will repeat order next time.

Lagi yang kitorang order...


Anchovies Tuna Rice Ball (RM18.90). Waitress yang comel ni tanya, nak dia gaulkan tak? Kitorang pun angguk jer. So dia pun mix semua yang dalam bowl tu, pastu bentukkan jadi bebola. Semua duk kata rasa cam nasi goreng kampung. Waiter yang lalu kat situ terdengar, pastu dia cakap tu sebenarnye nasi goreng kampung versi Korea. Chewahh. Ade gak eh! Yang ni pun sedap. Berbaloiii nak cuba.


Yumm! Yang ni kawan my aunt order. Seafood Korean K'Spicy Noodle (RM18.90). Diorang guna mee ramen. Seafood pun banyak. Rasa kuah masam-masam, ala-ala tomyam pun ada. Actually takde la pedas sangat. Hehe.. Best je hirup kuah tu. Yang ni pun berbaloi nak cuba, rasa yang tak menghampakan!


Next! K'Fry Yangnyeom Sandwich (RM22.90). Ni sis yang order. Kat dalam ada crispy chicken & kimchi. Pastu sos yang dia guna sis rasa sama ngan Yangnyeom Chicken tu. Fries sedap, tapi bagi sis burger ni terlalu masam ler... Mungkin sebab kimchi tu kott. Salad pun masam. Haishh. Rasa so-so je yang ni... Heee...


Ni my hubby order. Kimgaru Bokkeumbap (RM19.90). This one sis takde pic close-up. Sebab sampai je kat table waiter tu tolong mix kan. So sis tak sempat snap pic. Hihi. Yang kuning kat tepi tu telur+cheese. Tengah-tengah nasi goreng, atas dia crispy chicken. My hubby suka yang ni. Sis cuba gak, bagi sis rasa dia too salty. Maybe sebab cheese tu. Lagipun sis memang tak suka masin. My advice, korang gaul sendiri jela yang ni. Leh sesuaikan rasa.


Hohoho... Segarkan tekak! Melon Bingsoo (RM38.00). Sori la kalau sis buat korang meleleh air liur.. Kikiki... Yang ni boleh makan 4 orang, diorang ada sediakan bowl kecik-kecik. Besar bingsoo ni, dan setau sis buah rockmelon memang mahal kn. Rasa? Opkos la sedappp! Aiskrim tu pun tak manis sangat, just nice.


Nutella Madness Milkshake (RM15.90). One word, delicious! I really like it. Ada cookies kat atas. Mmmm tengok pic craving lak milkshake ni. Haisshhhh :D


So here it is! Ni le yang sis tengok lam fb tuu.. Jus buah+Barbican.. Hamboiii presentation die kemainn! Ada macam-macam pilihan jus buah. Mango, strawberry & etc. Kitorang pilih Lychee Rita (RM19.90). Gelas besar, boleh share 2 orang. Frizzy & tasty! Mesti cuba yang ni k! Marvelousss...


Table separa penuh... He..he... Tengah tunggu makanan lain sampai.


Now lets dig in! Aummm... Diorang sediakan gloves tuk makan ayam! Camni baru la puas hati...


Posing duluu! Tq waiter yang baik hati tolong snap pic ni. Hihi... :D


The bill... Moh le bayor... Haha! Harga kt menu dah termasuk GST, kat sini tambah service charge 10%.

Overall, I really enjoyed coming here. Servis bagus, makanan sedap. No wonder la full house. Bukan kuasa viral semata-mata, tapi ternyata makanan dia memang terbaik. So bagi korang yang belum rasa, cepat-cepat lerr berkunjung ke K'Fry Urban Korean Restaurant ni, kat IOI City Mall Putrajaya. Tak rugi uols!

Okay setakat ni je entry sis kali ni. Dah pegi nanti share le pengalaman korang pulak. Hihikss. Buh-bye gaisss... ;)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

GARLIC PARSLEY POTATOES dan lain-lain~Hidangan sampingan sihat, mudah & menyelerakan!

Hai semua! Sis tercari-cari mane laa gambar hidangan sampingan atau side dishes untuk Roasted Chicken ala-ala Kenny Rogers dalam fon sis ni! (Untuk resepi Roasted Chicken boleh klik di  SINI ) Skrol punye skrol gambar, haaa dah jumpa pun.. So sis mula la menaip entry ni. Hoho. Firstly, nii dia, GARLIC PARSLEY POTATOES! Kentang lembut dan rasa lemak butter yang enak, menjadikan ia hidangan sampingan kegemaran sis! Jom check out resepi. GARLIC PARSLEY POTATOES Bahan-bahan: - 4 biji kentang (saiz besar), potong wedges - Dried parsley/daun parsley segar, kalau guna yang segar, potong halus - 100gm butter - Garlic powder/serbuk bawang putih - Secubit garam Cara-cara: 1) Rebus kentang sehingga masak. Jangan terlalu lama sampai lembik tau. Cara nak tau kentang dah masak, cucuk dengan garfu, kalau senang nak tanggalkan, maknanya di dalam nya dah masak sempurna. Tos & ketepikan. 2) Dalam saucepan, cairkan butter. Bila dah cair, tutup api. Masukkan garlic powder secuku

Llao llao Frozen Yogurt Sumpah Sedappp Gerenti repeat!

Hai readers, happy 2019! Dah lama tak bersiaran, sebelum taip entry ni sis duk sapu-sapu habuk kat blog sikit. Haha. Maklum la sis sibuk dengan business... Alhamdulillah. Sis dah lama tengok orang beratur panjang depan kaunter llao llao ni. Tapi baru-baru ni je sis mula try. Rupanya sedapp hoiii. Patut ler ramai bebenor beratur. Lagi satu, sebutan llao llao ni memang berbeza daripada ejaan. Ejaan llao llao tapi cara nak sebut, yau yau. Sebelum ni hati tak terpanggil pun nak cuba, tapi masa sis jalan-jalan kat Eco Ardence Setia Alam, tetiba je llao llao ni memanggil-manggil, ditambah plak ngan cuaca panas masa tu, who can say no to a cold treat??? Nak dijadikan cerita, sebab tak biasa, sis pun fikir camne nak order ni. Ooh rupanya dah ada menu board, siap ngan harga. Ingatkan cam frozen yogurt Tutti Frutti yg kena timbang tu. Yang ni lagi senang nak order. Kat bawah ni sis sertakan menu dia. Sis pun usha-usha menu dia. Dan tertarik nak cuba yang paling mahal, SANUM. Kui.. K

King Oyster Mushroom masak Blackpepper~sungguh menyelerakan!

Hi lovelies! Fungus! It sounds hideous, tapi sis suka fungus!!! Dalam ertikata lain, mushroom/cendawan... Hihi. Kali ni sis nak share satu resepi menarik, yang sis olah sendiri menggunakan 'King Oyster Mushroom'. Mushroom ni agak besar drp typical mushroom, lebih tebal, 'meaty' dan kalau anda vegetarian, mushroom ni sangat sesuai sebagai pengganti ayam atau daging! Sis rasa tofu telur sgt sesuai utk incorporate dalam hidangan ni. Ala-ala chinese style gitew! Tadaa... Kuah yg pekat, rasa pedas, manis dan savory, ditambah rasa lembut tofu telur yg mengasyikkan! Chewah! Jom check out resepinya! KING OYSTER MUSHROOM MASAK BLACKPEPPER Bahan-bahan: -King oyster mushroom(1 paket, hiris panjang) -Tofu telur(1 tiub) -3 ulas bawang putih(dimayang) -2 sudu besar(sb) sos tiram -3 sb kicap manis -1 sb sos cili -Serbuk lada hitam(sukatan ikut citarasa) -1 sb tepung jangung, dibancuh sedikit air supaya larut Cara-cara: -Potong tofu telur & goreng seketika. Ket