Hujan renyai-renyai malam ni... Sejukkk! Rasa cam nak duk dalam selimut je, tapi sebelum tu sis nak share satu resepi Spaghetti Bolognaise kegemaran sis! Kalau gi restoran sis selaluuu je tak puas hati bila order, sebab sos bolognaise kurenggg. Susah nak jumpa yang betul-betul ikut citarasa sis! So, sis buat sendiri je. Bahan-bahan simple, semudah ABC, dan yang penting rasa marvelous!
Jom check out resepi!
Bahan-bahan:
1 paket spaghetti
1 biji bawang besar/bombay-potong dadu
3 ulas bawang putih-cincang
1 batang carrot-potong dadu
1 tin sos bolognaise
1 tin chopped tomatoes
2 tin air(sukat guna tin prego je)
1/2 senduk sos cili
1 senduk sos tomato
1 tiub daging cincang(ramly/saudi)
Sedikit butter & minyak utk menumis
Garam, gula
Optional: tomato segar, cendawan butang
Cara-cara:
1. Panaskan butter+minyak. Kalau guna butter je cepat hangit, sebab tu sis campur minyak. Tambah butter utk rasa lemak sikit. Masukkan bawang besar & bawang putih. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan carrot. Kacau lg.
3. Masukkan daging cincang. Kacau hingga daging separuh masak.
4. Perfect. Kemudian masukkan sos prego & chopped tomatoes. Ni brand yg sis guna..
Disebabkan sis guna chopped tomatoes La Rosina tu, sis tak tambah tomato segar. Tapi kalo korang nak tambah boleh je!
5. Masukkan air, sos cili & sos tomato. Kacau hingga sebati & biarkan kuah mendidih, lebih kurang 15 minit. Masa ni kalau kuah terlampau pekat, boleh tambah air lagi. Ikut kepekatan yang korang nak. Kalau sis, sis tak suka pekat sangat. Sedang-sedang je. Masa ni nak tambah cendawan butang pun boleh. Sis takde stok, so guna ape yg ade jerr. Hihi.
6. Perasakan dengan garam & gula.
Siap! Kuah bolognaise ni memang dapat banyak, boleh makan 4 orang tau! Selalunya kalau tak abis sis akan letak dalam freezer. Beku kan, tahan la sebulan dua! Tapi selalunya tak sampai sebulan da licin. Kihkihh... :P
Untuk spaghetti pulak, sis suka guna brand Kimball. Rebus hingga al dente, jangan lupa letak sedikit garam dalam air untuk rebus spaghetti tu. Tos dan gaul dengan olive oil.
Yeay... Dah siap! Selamat menjamu selera..
Okayy, uols boleh la cuba resepi Spaghetti Bolognaise awesome ni! Mudah & cepat! Dapat banyak plak tu... Atas tu pelakon tambahan je, salad epal. Hihi. Lettuce+epal+mayonis. Haaa jangan lupa cuba resepi ni tau! Kita jumpa di next entry. Buh-byeeeee ;)
Jom check out resepi!
Bahan-bahan:
1 paket spaghetti
1 biji bawang besar/bombay-potong dadu
3 ulas bawang putih-cincang
1 batang carrot-potong dadu
1 tin sos bolognaise
1 tin chopped tomatoes
2 tin air(sukat guna tin prego je)
1/2 senduk sos cili
1 senduk sos tomato
1 tiub daging cincang(ramly/saudi)
Sedikit butter & minyak utk menumis
Garam, gula
Optional: tomato segar, cendawan butang
Cara-cara:
1. Panaskan butter+minyak. Kalau guna butter je cepat hangit, sebab tu sis campur minyak. Tambah butter utk rasa lemak sikit. Masukkan bawang besar & bawang putih. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan carrot. Kacau lg.
3. Masukkan daging cincang. Kacau hingga daging separuh masak.
4. Perfect. Kemudian masukkan sos prego & chopped tomatoes. Ni brand yg sis guna..
Disebabkan sis guna chopped tomatoes La Rosina tu, sis tak tambah tomato segar. Tapi kalo korang nak tambah boleh je!
5. Masukkan air, sos cili & sos tomato. Kacau hingga sebati & biarkan kuah mendidih, lebih kurang 15 minit. Masa ni kalau kuah terlampau pekat, boleh tambah air lagi. Ikut kepekatan yang korang nak. Kalau sis, sis tak suka pekat sangat. Sedang-sedang je. Masa ni nak tambah cendawan butang pun boleh. Sis takde stok, so guna ape yg ade jerr. Hihi.
6. Perasakan dengan garam & gula.
Siap! Kuah bolognaise ni memang dapat banyak, boleh makan 4 orang tau! Selalunya kalau tak abis sis akan letak dalam freezer. Beku kan, tahan la sebulan dua! Tapi selalunya tak sampai sebulan da licin. Kihkihh... :P
Untuk spaghetti pulak, sis suka guna brand Kimball. Rebus hingga al dente, jangan lupa letak sedikit garam dalam air untuk rebus spaghetti tu. Tos dan gaul dengan olive oil.
Yeay... Dah siap! Selamat menjamu selera..
Okayy, uols boleh la cuba resepi Spaghetti Bolognaise awesome ni! Mudah & cepat! Dapat banyak plak tu... Atas tu pelakon tambahan je, salad epal. Hihi. Lettuce+epal+mayonis. Haaa jangan lupa cuba resepi ni tau! Kita jumpa di next entry. Buh-byeeeee ;)
Wow....sedapnyer nampak tu
ReplyDeleteWow best ni. Nak buat lah..
ReplyDeleteMehla follow cik manggis etek
Deletehttp://yangunguitumanggis blogspot my/