Skip to main content

Resepi Spaghetti Bolognaise Mudah & Simple!

Hujan renyai-renyai malam ni... Sejukkk! Rasa cam nak duk dalam selimut je, tapi sebelum tu sis nak share satu resepi Spaghetti Bolognaise kegemaran sis! Kalau gi restoran sis selaluuu je tak puas hati bila order, sebab sos bolognaise kurenggg. Susah nak jumpa yang betul-betul ikut citarasa sis! So, sis buat sendiri je. Bahan-bahan simple, semudah ABC, dan yang penting rasa marvelous!

Jom check out resepi!

Bahan-bahan:
1 paket spaghetti
1 biji bawang besar/bombay-potong dadu
3 ulas bawang putih-cincang
1 batang carrot-potong dadu
1 tin sos bolognaise
1 tin chopped tomatoes
2 tin air(sukat guna tin prego je)
1/2 senduk sos cili
1 senduk sos tomato
1 tiub daging cincang(ramly/saudi)
Sedikit butter & minyak utk menumis
Garam, gula

Optional: tomato segar, cendawan butang

Cara-cara:
1. Panaskan butter+minyak. Kalau guna butter je cepat hangit, sebab tu sis campur minyak. Tambah butter utk rasa lemak sikit. Masukkan bawang besar & bawang putih. Tumis hingga naik bau.

2. Masukkan carrot. Kacau lg.


3. Masukkan daging cincang. Kacau hingga daging separuh masak.


4. Perfect. Kemudian masukkan sos prego & chopped tomatoes. Ni brand yg sis guna..


Disebabkan sis guna chopped tomatoes La Rosina tu, sis tak tambah tomato segar. Tapi kalo korang nak tambah boleh je!

5. Masukkan air, sos cili & sos tomato. Kacau hingga sebati & biarkan kuah mendidih, lebih kurang 15 minit. Masa ni kalau kuah terlampau pekat, boleh tambah air lagi. Ikut kepekatan yang korang nak. Kalau sis, sis tak suka pekat sangat. Sedang-sedang je. Masa ni nak tambah cendawan butang pun boleh. Sis takde stok, so guna ape yg ade jerr. Hihi.

6. Perasakan dengan garam & gula.


Siap! Kuah bolognaise ni memang dapat banyak, boleh makan 4 orang tau! Selalunya kalau tak abis sis akan letak dalam freezer. Beku kan, tahan la sebulan dua! Tapi selalunya tak sampai sebulan da licin. Kihkihh... :P

Untuk spaghetti pulak, sis suka guna brand Kimball. Rebus hingga al dente, jangan lupa letak sedikit garam dalam air untuk rebus spaghetti tu. Tos dan gaul dengan olive oil.


Yeay... Dah siap! Selamat menjamu selera..

Okayy, uols boleh la cuba resepi Spaghetti Bolognaise awesome ni! Mudah & cepat! Dapat banyak plak tu... Atas tu pelakon tambahan je, salad epal. Hihi. Lettuce+epal+mayonis. Haaa jangan lupa cuba resepi ni tau! Kita jumpa di next entry. Buh-byeeeee ;)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

GARLIC PARSLEY POTATOES dan lain-lain~Hidangan sampingan sihat, mudah & menyelerakan!

Hai semua! Sis tercari-cari mane laa gambar hidangan sampingan atau side dishes untuk Roasted Chicken ala-ala Kenny Rogers dalam fon sis ni! (Untuk resepi Roasted Chicken boleh klik di  SINI ) Skrol punye skrol gambar, haaa dah jumpa pun.. So sis mula la menaip entry ni. Hoho. Firstly, nii dia, GARLIC PARSLEY POTATOES! Kentang lembut dan rasa lemak butter yang enak, menjadikan ia hidangan sampingan kegemaran sis! Jom check out resepi. GARLIC PARSLEY POTATOES Bahan-bahan: - 4 biji kentang (saiz besar), potong wedges - Dried parsley/daun parsley segar, kalau guna yang segar, potong halus - 100gm butter - Garlic powder/serbuk bawang putih - Secubit garam Cara-cara: 1) Rebus kentang sehingga masak. Jangan terlalu lama sampai lembik tau. Cara nak tau kentang dah masak, cucuk dengan garfu, kalau senang nak tanggalkan, maknanya di dalam nya dah masak sempurna. Tos & ketepikan. 2) Dalam saucepan, cairkan butter. Bila dah cair, tutup api. Masukkan garlic powder secuku

Llao llao Frozen Yogurt Sumpah Sedappp Gerenti repeat!

Hai readers, happy 2019! Dah lama tak bersiaran, sebelum taip entry ni sis duk sapu-sapu habuk kat blog sikit. Haha. Maklum la sis sibuk dengan business... Alhamdulillah. Sis dah lama tengok orang beratur panjang depan kaunter llao llao ni. Tapi baru-baru ni je sis mula try. Rupanya sedapp hoiii. Patut ler ramai bebenor beratur. Lagi satu, sebutan llao llao ni memang berbeza daripada ejaan. Ejaan llao llao tapi cara nak sebut, yau yau. Sebelum ni hati tak terpanggil pun nak cuba, tapi masa sis jalan-jalan kat Eco Ardence Setia Alam, tetiba je llao llao ni memanggil-manggil, ditambah plak ngan cuaca panas masa tu, who can say no to a cold treat??? Nak dijadikan cerita, sebab tak biasa, sis pun fikir camne nak order ni. Ooh rupanya dah ada menu board, siap ngan harga. Ingatkan cam frozen yogurt Tutti Frutti yg kena timbang tu. Yang ni lagi senang nak order. Kat bawah ni sis sertakan menu dia. Sis pun usha-usha menu dia. Dan tertarik nak cuba yang paling mahal, SANUM. Kui.. K

King Oyster Mushroom masak Blackpepper~sungguh menyelerakan!

Hi lovelies! Fungus! It sounds hideous, tapi sis suka fungus!!! Dalam ertikata lain, mushroom/cendawan... Hihi. Kali ni sis nak share satu resepi menarik, yang sis olah sendiri menggunakan 'King Oyster Mushroom'. Mushroom ni agak besar drp typical mushroom, lebih tebal, 'meaty' dan kalau anda vegetarian, mushroom ni sangat sesuai sebagai pengganti ayam atau daging! Sis rasa tofu telur sgt sesuai utk incorporate dalam hidangan ni. Ala-ala chinese style gitew! Tadaa... Kuah yg pekat, rasa pedas, manis dan savory, ditambah rasa lembut tofu telur yg mengasyikkan! Chewah! Jom check out resepinya! KING OYSTER MUSHROOM MASAK BLACKPEPPER Bahan-bahan: -King oyster mushroom(1 paket, hiris panjang) -Tofu telur(1 tiub) -3 ulas bawang putih(dimayang) -2 sudu besar(sb) sos tiram -3 sb kicap manis -1 sb sos cili -Serbuk lada hitam(sukatan ikut citarasa) -1 sb tepung jangung, dibancuh sedikit air supaya larut Cara-cara: -Potong tofu telur & goreng seketika. Ket