Skip to main content

Johnys Steamboat my favorite!

Hi semuaa, bertemu lg di entry kali ni!
Sis sangat suka hidangan berkuah, makan ape-ape pon mesti nak hirupp kuah, kalau order nasi goreng pn mesti nak sup kosong! Sebab tu sis suka hidangan steamboat, selain drp boleh masak sendiri dalam pot dan makan panas-panas, boleh jgk hiruupppp kuah dia! Slurrrppppp! Sedap!

One of my favorite steamboat restaurant is... Johnys! Bahan-bahan yg dia guna memang fresh, dan sis suka soup & dipping dia! So sis & mr hubby pun terus ke cawangan dia kat Alamanda Putrajaya.. Jom check it out!


Kat sini hidangan steamboat set tau. Boleh pilih set mana yang korang nak, bersesuaian ngan jumlah orang yang nak makan. Dalam set tu dia dh tetapkan ada lauk apa. Kitorang pilih set A, untuk 2 orang makan. Ada kailan, tofu telur, udang, isi ayam, meatball & macam-macam lagi lah! Kitorang order jugak Pineapple Fried Rice, which memang favorite sis & hubby tiap kali datang Johny's ni! Tapi sis tak sempat tangkap gambar nasi goreng tu, sebab belom pape lg mr hubby dah ngapp.. Haha.. Lapo bebeno!


Haa ni pulak sos dipping dia yg sis sukaaa sesangat! Sedappp bila makan sekali ngan lauk steamboat tu. Pedas-pedas sket tapi still boleh tahan la. Hehe. Johny's Steamboat ni ada gak kat IOI City.Mall tau, tapi sis lebih prefer kat Alamanda, seat dia pun lebih selesa & ada outdoor. Tapi mane2 pon okay kalo dah perut berlagu. Hihiks.

Okaylah, nanti sis sambung lg yer... Sis update pulak harga nya k! Daaa...

Comments

Popular posts from this blog

GARLIC PARSLEY POTATOES dan lain-lain~Hidangan sampingan sihat, mudah & menyelerakan!

Hai semua! Sis tercari-cari mane laa gambar hidangan sampingan atau side dishes untuk Roasted Chicken ala-ala Kenny Rogers dalam fon sis ni! (Untuk resepi Roasted Chicken boleh klik di  SINI ) Skrol punye skrol gambar, haaa dah jumpa pun.. So sis mula la menaip entry ni. Hoho. Firstly, nii dia, GARLIC PARSLEY POTATOES! Kentang lembut dan rasa lemak butter yang enak, menjadikan ia hidangan sampingan kegemaran sis! Jom check out resepi. GARLIC PARSLEY POTATOES Bahan-bahan: - 4 biji kentang (saiz besar), potong wedges - Dried parsley/daun parsley segar, kalau guna yang segar, potong halus - 100gm butter - Garlic powder/serbuk bawang putih - Secubit garam Cara-cara: 1) Rebus kentang sehingga masak. Jangan terlalu lama sampai lembik tau. Cara nak tau kentang dah masak, cucuk dengan garfu, kalau senang nak tanggalkan, maknanya di dalam nya dah masak sempurna. Tos & ketepikan. 2) Dalam saucepan, cairkan butter. Bila dah cair, tutup api. Masukkan garlic powder secuku

Llao llao Frozen Yogurt Sumpah Sedappp Gerenti repeat!

Hai readers, happy 2019! Dah lama tak bersiaran, sebelum taip entry ni sis duk sapu-sapu habuk kat blog sikit. Haha. Maklum la sis sibuk dengan business... Alhamdulillah. Sis dah lama tengok orang beratur panjang depan kaunter llao llao ni. Tapi baru-baru ni je sis mula try. Rupanya sedapp hoiii. Patut ler ramai bebenor beratur. Lagi satu, sebutan llao llao ni memang berbeza daripada ejaan. Ejaan llao llao tapi cara nak sebut, yau yau. Sebelum ni hati tak terpanggil pun nak cuba, tapi masa sis jalan-jalan kat Eco Ardence Setia Alam, tetiba je llao llao ni memanggil-manggil, ditambah plak ngan cuaca panas masa tu, who can say no to a cold treat??? Nak dijadikan cerita, sebab tak biasa, sis pun fikir camne nak order ni. Ooh rupanya dah ada menu board, siap ngan harga. Ingatkan cam frozen yogurt Tutti Frutti yg kena timbang tu. Yang ni lagi senang nak order. Kat bawah ni sis sertakan menu dia. Sis pun usha-usha menu dia. Dan tertarik nak cuba yang paling mahal, SANUM. Kui.. K

King Oyster Mushroom masak Blackpepper~sungguh menyelerakan!

Hi lovelies! Fungus! It sounds hideous, tapi sis suka fungus!!! Dalam ertikata lain, mushroom/cendawan... Hihi. Kali ni sis nak share satu resepi menarik, yang sis olah sendiri menggunakan 'King Oyster Mushroom'. Mushroom ni agak besar drp typical mushroom, lebih tebal, 'meaty' dan kalau anda vegetarian, mushroom ni sangat sesuai sebagai pengganti ayam atau daging! Sis rasa tofu telur sgt sesuai utk incorporate dalam hidangan ni. Ala-ala chinese style gitew! Tadaa... Kuah yg pekat, rasa pedas, manis dan savory, ditambah rasa lembut tofu telur yg mengasyikkan! Chewah! Jom check out resepinya! KING OYSTER MUSHROOM MASAK BLACKPEPPER Bahan-bahan: -King oyster mushroom(1 paket, hiris panjang) -Tofu telur(1 tiub) -3 ulas bawang putih(dimayang) -2 sudu besar(sb) sos tiram -3 sb kicap manis -1 sb sos cili -Serbuk lada hitam(sukatan ikut citarasa) -1 sb tepung jangung, dibancuh sedikit air supaya larut Cara-cara: -Potong tofu telur & goreng seketika. Ket