Skip to main content

GARLIC PARSLEY POTATOES dan lain-lain~Hidangan sampingan sihat, mudah & menyelerakan!

Hai semua!

Sis tercari-cari mane laa gambar hidangan sampingan atau side dishes untuk Roasted Chicken ala-ala Kenny Rogers dalam fon sis ni! (Untuk resepi Roasted Chicken boleh klik di SINI)

Skrol punye skrol gambar, haaa dah jumpa pun.. So sis mula la menaip entry ni. Hoho. Firstly, nii dia, GARLIC PARSLEY POTATOES!


Kentang lembut dan rasa lemak butter yang enak, menjadikan ia hidangan sampingan kegemaran sis!

Jom check out resepi.

GARLIC PARSLEY POTATOES
Bahan-bahan:
- 4 biji kentang (saiz besar), potong wedges
- Dried parsley/daun parsley segar, kalau guna yang segar, potong halus
- 100gm butter
- Garlic powder/serbuk bawang putih
- Secubit garam

Cara-cara:
1) Rebus kentang sehingga masak. Jangan terlalu lama sampai lembik tau. Cara nak tau kentang dah masak, cucuk dengan garfu, kalau senang nak tanggalkan, maknanya di dalam nya dah masak sempurna. Tos & ketepikan.
2) Dalam saucepan, cairkan butter. Bila dah cair, tutup api. Masukkan garlic powder secukup rasa, kalau tak suka rasa bawang putih yang kuat, letak sikit je cukup. Masukkan daun parsley & garam.
3) Masukkan kentang. Kacau sebati. Sedia dihidang!

Mudah kan? Sis juga suka masukkan sayur dalam hidangan. Ni antara sayur kegemaran sis untuk side dish Roasted Chicken.


BROCCOLI MIXED VEGETABLES
Bahan-bahan:
- Sayur broccoli
- Lada benggala merah/kuning, dihiris
- Bawang besar, dihiris halus
- Bawang putih, dicincang halus
- Sedikit butter untuk menumis
- Garam & serbuk lada hitam

Cara-cara:
1) Panaskan butter. Masukkan bawang besar & bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
2) Masukkan broccoli. Kacau hingga masak.
3) Masukkan lada benggala. Perasa dengan garam & serbuk lada hitam. Siap!

Seterusnya, hidangan sampingan untuk melengkapkan Roasted Chicken ialah JAGUNG BAKAR/GRILLED CORN!


Yang ni sis panggang je atas pemanggang ajaib. Bila dah siap, lumur dengan sedikit butter. Delicious! Oh ya, mr hubby ada juga bagi resepi CORN & CARROT ala-ala Kenny Rogers. Dulu mesti order side dish ni. Tapi sekarang dah tak available dalam menu, taktau ler nape, sedapp kott jagung ni. Sis belum cuba buat, tapi sis sertakan sekali resepi kat sini yea...

CORN & CARROT
Bahan-bahan:
- Isi jagung (yang frozen atau boleh sagat yang segar)
- Carrot, potong dadu
- Butter
- Gula halus

Cara-cara:
1) Rebus isi jagung & carrot sehingga masak. Sebaiknya rebus asing-asing. Toskan.
2) Gaul jagung bersama carrot.
3) Masukkan butter & gula ketika masih panas. Sesuaikan rasa.

Last but not least, ni hidangan lengkap Roasted Chicken with Side Dishes yang sis buat.


Yummy! Okay, sis harap uols cuba resepi-resepi ni, tak rugi tau, memang lazat! SELAMAT MENCUBA YA! ;)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Llao llao Frozen Yogurt Sumpah Sedappp Gerenti repeat!

Hai readers, happy 2019! Dah lama tak bersiaran, sebelum taip entry ni sis duk sapu-sapu habuk kat blog sikit. Haha. Maklum la sis sibuk dengan business... Alhamdulillah. Sis dah lama tengok orang beratur panjang depan kaunter llao llao ni. Tapi baru-baru ni je sis mula try. Rupanya sedapp hoiii. Patut ler ramai bebenor beratur. Lagi satu, sebutan llao llao ni memang berbeza daripada ejaan. Ejaan llao llao tapi cara nak sebut, yau yau. Sebelum ni hati tak terpanggil pun nak cuba, tapi masa sis jalan-jalan kat Eco Ardence Setia Alam, tetiba je llao llao ni memanggil-manggil, ditambah plak ngan cuaca panas masa tu, who can say no to a cold treat??? Nak dijadikan cerita, sebab tak biasa, sis pun fikir camne nak order ni. Ooh rupanya dah ada menu board, siap ngan harga. Ingatkan cam frozen yogurt Tutti Frutti yg kena timbang tu. Yang ni lagi senang nak order. Kat bawah ni sis sertakan menu dia. Sis pun usha-usha menu dia. Dan tertarik nak cuba yang paling mahal, SANUM. Kui.. K

King Oyster Mushroom masak Blackpepper~sungguh menyelerakan!

Hi lovelies! Fungus! It sounds hideous, tapi sis suka fungus!!! Dalam ertikata lain, mushroom/cendawan... Hihi. Kali ni sis nak share satu resepi menarik, yang sis olah sendiri menggunakan 'King Oyster Mushroom'. Mushroom ni agak besar drp typical mushroom, lebih tebal, 'meaty' dan kalau anda vegetarian, mushroom ni sangat sesuai sebagai pengganti ayam atau daging! Sis rasa tofu telur sgt sesuai utk incorporate dalam hidangan ni. Ala-ala chinese style gitew! Tadaa... Kuah yg pekat, rasa pedas, manis dan savory, ditambah rasa lembut tofu telur yg mengasyikkan! Chewah! Jom check out resepinya! KING OYSTER MUSHROOM MASAK BLACKPEPPER Bahan-bahan: -King oyster mushroom(1 paket, hiris panjang) -Tofu telur(1 tiub) -3 ulas bawang putih(dimayang) -2 sudu besar(sb) sos tiram -3 sb kicap manis -1 sb sos cili -Serbuk lada hitam(sukatan ikut citarasa) -1 sb tepung jangung, dibancuh sedikit air supaya larut Cara-cara: -Potong tofu telur & goreng seketika. Ket