Skip to main content

Costa Coffee~Jom Mengopi!

Hi!

Entry sis kali ni pasal Coffee yang sekarang tengah hot & dah ada penggemar tersendiri! COSTA COFFEE! Origin dr London dan agak famous kat sana, coffee ni beraroma dan berjaya memikat hati coffee lovers. Sekarang dah sampai Malaysia! Menariknya coffee ni dijual melalui vending machine! Layan diri jerr.. Tapi mesin dia hanya available kat Shell yang terpilih.

Meh sis walkthrough cara-cara nak guna mesin ni. Masa sis pegi tu, dah ada pekerja Shell yg ditugaskan utk assist kita.. So uolss jangan risauu.. Ada dua mesin kat situ, satu mesin ais, dan satu lg mesin kopi.

Mula2 pilih nak coffee apa. Cappucino/Latte/Mocha & banyak lg. Pilih nak Hot or Iced. Sis amek Iced Vanilla Latte. Next, pilih saiz Regular/Large. Pastu amik cup untuk coffee sejuk kat mesin ais di sebelah. Taruk ais dulu, then letak cup kat mesin coffee pulak. Pilih nak gula berapa kiub. Done! Nanti akan keluar resit, lepas siap coffee boleh ler buat bayaran kat kaunter. Haa senang kan!



Khusyuk sis tengok! Tengah siapkan order sis.. Kejap jer siap, tak sampai 5 minit pn!


Yeayy my Iced Vanilla Latte! Mr hubby jadi model tangan! Haha! Sis punya ni RM12.00. Saiz Regular.

Dari segi rasa, bagi sis, tak strong sangat. Mungkin sebab flavor yang sis pilih kot. Tapi sis ade jgk baca review kat lain yg cakap rasa coffee ni memang tak strong. Not really recommended to those who takes coffee seriously. But for vending machine, the taste is acceptable...

Okayy setakat ni jer entry sis kali ni. Sooo cecepat start enjin, cari Shell terdekat! Nak senang google je Shell mana yg ada Costa Coffee ni. Daaa...

Comments

Popular posts from this blog

Llao llao Frozen Yogurt Sumpah Sedappp Gerenti repeat!

Hai readers, happy 2019! Dah lama tak bersiaran, sebelum taip entry ni sis duk sapu-sapu habuk kat blog sikit. Haha. Maklum la sis sibuk dengan business... Alhamdulillah. Sis dah lama tengok orang beratur panjang depan kaunter llao llao ni. Tapi baru-baru ni je sis mula try. Rupanya sedapp hoiii. Patut ler ramai bebenor beratur. Lagi satu, sebutan llao llao ni memang berbeza daripada ejaan. Ejaan llao llao tapi cara nak sebut, yau yau. Sebelum ni hati tak terpanggil pun nak cuba, tapi masa sis jalan-jalan kat Eco Ardence Setia Alam, tetiba je llao llao ni memanggil-manggil, ditambah plak ngan cuaca panas masa tu, who can say no to a cold treat??? Nak dijadikan cerita, sebab tak biasa, sis pun fikir camne nak order ni. Ooh rupanya dah ada menu board, siap ngan harga. Ingatkan cam frozen yogurt Tutti Frutti yg kena timbang tu. Yang ni lagi senang nak order. Kat bawah ni sis sertakan menu dia. Sis pun usha-usha menu dia. Dan tertarik nak cuba yang paling mahal, SANUM. Kui.. K

GARLIC PARSLEY POTATOES dan lain-lain~Hidangan sampingan sihat, mudah & menyelerakan!

Hai semua! Sis tercari-cari mane laa gambar hidangan sampingan atau side dishes untuk Roasted Chicken ala-ala Kenny Rogers dalam fon sis ni! (Untuk resepi Roasted Chicken boleh klik di  SINI ) Skrol punye skrol gambar, haaa dah jumpa pun.. So sis mula la menaip entry ni. Hoho. Firstly, nii dia, GARLIC PARSLEY POTATOES! Kentang lembut dan rasa lemak butter yang enak, menjadikan ia hidangan sampingan kegemaran sis! Jom check out resepi. GARLIC PARSLEY POTATOES Bahan-bahan: - 4 biji kentang (saiz besar), potong wedges - Dried parsley/daun parsley segar, kalau guna yang segar, potong halus - 100gm butter - Garlic powder/serbuk bawang putih - Secubit garam Cara-cara: 1) Rebus kentang sehingga masak. Jangan terlalu lama sampai lembik tau. Cara nak tau kentang dah masak, cucuk dengan garfu, kalau senang nak tanggalkan, maknanya di dalam nya dah masak sempurna. Tos & ketepikan. 2) Dalam saucepan, cairkan butter. Bila dah cair, tutup api. Masukkan garlic powder secuku

King Oyster Mushroom masak Blackpepper~sungguh menyelerakan!

Hi lovelies! Fungus! It sounds hideous, tapi sis suka fungus!!! Dalam ertikata lain, mushroom/cendawan... Hihi. Kali ni sis nak share satu resepi menarik, yang sis olah sendiri menggunakan 'King Oyster Mushroom'. Mushroom ni agak besar drp typical mushroom, lebih tebal, 'meaty' dan kalau anda vegetarian, mushroom ni sangat sesuai sebagai pengganti ayam atau daging! Sis rasa tofu telur sgt sesuai utk incorporate dalam hidangan ni. Ala-ala chinese style gitew! Tadaa... Kuah yg pekat, rasa pedas, manis dan savory, ditambah rasa lembut tofu telur yg mengasyikkan! Chewah! Jom check out resepinya! KING OYSTER MUSHROOM MASAK BLACKPEPPER Bahan-bahan: -King oyster mushroom(1 paket, hiris panjang) -Tofu telur(1 tiub) -3 ulas bawang putih(dimayang) -2 sudu besar(sb) sos tiram -3 sb kicap manis -1 sb sos cili -Serbuk lada hitam(sukatan ikut citarasa) -1 sb tepung jangung, dibancuh sedikit air supaya larut Cara-cara: -Potong tofu telur & goreng seketika. Ket